een goede
workflow
is mensenwerk
Grip begint
bij begrijpen

17 oktober 2019

Ontdek de winst van Cradle to Cradle binnen de bouw- en installatiebranche

Ben jij al bekend met Cradle to Cradle (C2C) binnen de bouw en installatietechniek? Dit concept is aan een onmisbare opmars bezig. De MKB Servicedesk noemt het ‘dé ultieme vorm van duurzaam ondernemen’. En milieuminister Cramer meldde met trots dat het concept in Nederland zo goed aanslaat, dat wij weleens het eerste C2C-land ter wereld zouden kunnen worden. Maar… wat is Cradle to Cradle eigenlijk? En.. wat levert het jou als ondernemer binnen de bouw en installatietechniek concreet op?

Wat is Cradle to Cradle eigenlijk?
Cradle to Cradle is een nieuwe visie op duurzame ontwikkeling, bedacht door de Duitse chemicus Michael Braungart en de Amerikaanse architect William McDonough. Volgens hen staat het principe van ‘afval’ eigenlijk gelijk aan ‘voedsel’. Dat betekent dat elke grondstof en elk materiaal dat voor een product gebruikt wordt ook weer moet kunnen worden hergebruikt. En dat zonder waardeverlies. Het gaat hierbij om ‘upcycling’: iets nog beter of net zo goed maken in plaats van ‘downcycling’: iets een tweede leven geven met een ándere toepassing. Een soort verbeterde versie van ‘recycling’ dus. Kortom; nieuwe hoogwaardige materialen en producten van afval. Klinkt dat niet geweldig voor de bouw en installatietechniek?

Jij werkt aan een betere wereld
Met Cradle to Cradle werk jij als ondernemer in de eerste plaats aan een betere wereld. Je onderneemt binnen een ‘gesloten kringloop’ in de bouw en installatietechniek. In plaats van ergens gewoon te eindigen en daarbij veel afval en milieuschade achter te laten, maken jouw producten deel uit van een systeem dat de wereld verrijkt. Daarmee draag jij bij aan een gezond klimaat voor mens en dier.

Jij verhoogt je omzet
Naast werken aan een betere wereld, werk jij binnen het C2C concept ook aan een beter bedrijf in de bouw of installatietechniek. Een bedrijf dat werkt met Cradle to Cradle wordt namelijk winstgevender. Je kosten dalen en je opbrengsten stijgen doordat de waarde van je producten toeneemt. Klinkt goed, maar hoe werkt dat precies? Bij Cradle to Cradle denk jij al tijdens het ontwerpen van een nieuw product na over de manier waarop een product opnieuw gebruikt kan worden. Daardoor denk jij gelijk beter na over slimmere concepten en opbrengsten en uitgaven. Daarnaast bouw je dankzij deze werkwijze op een andere manier relaties op met klanten en partners. Je werkt intensiever samen, wat zorgt voor hechtere en duurzamere relaties dan voorheen.

Jij verbetert je imago
Met het duurzaamheidsprincipe én de winstgevendheid in het achterhoofd, gaan steeds meer bedrijven concreet aan de slag met het C2C principe. Zo ook in Nederland. De gemeente Venlo wil de eerste C2C-gemeente van Nederland worden en C2C-adviesbureaus schieten als paddenstoelen uit de grond. Blijf je achter in jouw branche, dan ben jij minder duurzaam beter. Maar loop je voorop in de bouw of installatietechniek, dan ben jij dé innovator en krijg je belangstelling van anderen die bij jou de kunst af willen kijken. En dat is mooi, want uiteindelijk draait het erom dat we gezamenlijk bijdragen aan een betere wereld.

Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op!

Hoe zit het met
jouw workflow?

Wil je weten hoe we de workflow van jouw organisatie kunnen verbeteren? Neem dan contact met me op en ik kom graag jullie organisatie bekijken!

Rajae Regui
+31 88 000 65 00 rajae@way2connect.nl